top of page
unnamed.jpg

TIPS VOOR BEGINNERS

Ga je voor de eerste keer de baan op? Lees dan onderstaande tips door voor een vliegende start.

Tips voor beginners: Welcome

WAT HEB JE NODIG OM TE TENNISSEN?

schoenen-3111.jpg

TENNIS SCHOENEN

Dit is belangrijk om de terreinen niet te beschadigen en nog belangrijker om kwetsuren te voorkomen.
Er zijn verschillende ondergronden waarop tennis gespeeld kan worden. Voor elke ondergrond heb je speciaal ontworpen schoenzolen. Er zijn ook All-Court tennisschoenen. Met All-Court tennisschoenen kun je op alle banen (MatchClay en kunstgras) bij de club spelen.
De meest voorkomende ondergronden zijn:
Gravel / MatchClay, Gras / Kunstgras, Hardcourt (binnen).

TENNIS RACKET

Koop je eerste tennisracket. Het beste advies is om niet de duurste te kopen maar ook zeker niet de goedkoopste. De meeste mensen kopen het merk dat hun favoriete tennisser gebruikt. Alle merken maken rackets voor alle speelsterktes. Een degelijk racket koop je vanaf ongeveer 100 euro. De duurdere tour racketten kunnen oplopen tot rond de 300 euro.

20150312_122703-1024x576.jpg
Tennisballen (1).jpg

TENNISBALLEN

Tennisballen worden gevuld met lucht en voorzien van een buitenlaag gemaakt van rubber en vilt. Om het makkelijker te maken om met tennis te beginnen zijn er ook langzamere ballen. De langzaamste tennisballen zijn rood en drukloos, vervolgens zijn er de oranje ballen, ook deze zijn drukloos. Tot slot is er nog de groene tennisbal, die half gas gevuld is en een normaal formaat heeft. De levensduur is sterk afhankelijk van de speler en de kwaliteit van de bal. De Prijs voor een degelijke set tennisballen van 4 stuks is ongeveer 7 euro.

Tips voor beginners: Courses

10 TIPS

Tip 1 TENNISLES

Tennis is een technische sport. Vooral in de beginfase is het belangrijk om een goede techniek aan te leren. Dit voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je snel een balletje kunt overslaan.

Perfect practice makes perfect!

Tijdens tennisles leer je de verschillende grepen, tennistechnieken als de forehand, backhand, smash en volley en natuurlijk samen spelen met je groepsgenoten of de trainer.


Tip 2 GEDULD

Voor het eerst met een racket in je handen staan kan behoorlijk frustrerend zijn. Ben geduldig. Binnen een paar weken goed oefenen kun je al een balletje slaan.


Tip 3 BEGIN SAMEN

het is niet alleen leuker om samen met een vriend of vriendin , goede kennis of collega te tennissen, maar het is ook een extra stimulans voor die ene keer dat de motivatie net niet hoog genoeg is. Je kunt een hoop van elkaar leren want samen weet je nou eenmaal meer dan alleen.

Tip 4 DE SPELREGELS

Lees voor je begint met een tennistoernooi de tennisspelregels door. je hoeft ze echt niet uit je hoofd te kennen maar enige kennis van de tennisspelregels werkt wel lekker tijdens een toernooi. En ook hier geldt weer, al doende leert men.

Link: De Tennisregels

Tip 5 KIJK EN LEER

Leer van de mensen die hun spel al verder hebben ontwikkeld, kijk goed naar de bewegingen die ze maken en hoe ze zich over het veld bewegen.

Bestudeer hun slagen en gebruik het als inspiratie voor je eigen slag.  

Tip 6 VISUALISATIE

Gebruik visualisatie technieken om je spel sneller te ontwikkelen. Stel je voor dat jij de forehand en backhand slaat zoals je favoriete speler hem slaat. Maak voorstellingen van spelsituaties. Visualiseer die service naar buiten en de opvolgende volley aan het net.

Tip 7 SPEEL WEDSTRIJDEN

Doe mee aan startertoernooitjes of bijvoorbeeld de club laddercompetitie. Ook al doe je nog maar net mee en heb je het gevoel dat je er nog niet veel van kunt is het juist een goed idee om mee te doen. Je kunt tennis gewoon niet sneller leren dan door te oefenen en juist tijdens een wedstrijd ben je fanatiek bezig en leer je het extra snel. Bovendien kom je zo in contact met andere clubleden waar je mee kunt tennissen.

Link: Speel Wedstrijden

Tip 8 HET MENTALE ASPECT

Je hebt veel en hard getraind om te werken aan je techniek, om nu eindelijk eens (meer) wedstrijden te kunnen winnen. Dan staan de wedstrijden voor de deur en…schakel je toch over op slice ballen omdat je de backhand niet durft te slaan. Toch nog teveel dubbele fouten, of je laat het op belangrijke momenten afweten.

Tennis is een mentaal spel.

Mentale vaardigheden als je zenuwen in bedwang houden, zelfvertrouwen hebben, kunnen relativeren op momenten dat het nodig is, loslaten, ontspannen en natuurlijk simpelweg genieten van het moment zijn misschien wel even belangrijker dan je techniek.

Tip 9 KEEP PUSHING

Als je competitief bent ingesteld en veel wedstrijden wilt gaan spelen, laat dan tegenvallende resultaten je motivatie niet beïnvloeden maar vertrouw er op dat je met sprongen vooruit zult gaan. Als je niet verliest wordt je ook niet beter. 

Tip 10 NEEM VOLDOENDE RUST

Als je de smaak te pakken krijgt en regelmatig gaat trainen zorg er dan voor dat je het lichaam laat herstellen. Tennis is een full body workout. Geef het lichaam de tijd om te wennen aan die nieuwe topspin power forehand. Voorkom blessures! 

Tips voor beginners: Text
bottom of page