Zoeken
 • TCDP

Covid-19 de huidige stand van zaken

Bijgewerkt op: 17 jan. 2021


Covid-19 update dd 11/12/20

We geven hieronder een overzicht van de impact van de maatregelen voor tennis en padel. Recreatief tennis en padel

 • Voor alle leeftijden is indoor tennis of padel verboden, zowel voor enkel- als dubbelspel.

 • Voor jeugd tot 13 jaar (°2008 of later) is outdoor enkel- én dubbelspel toegelaten.

 • Voor +12-jarigen zijn outdoor spelvormen met max. 4 personen toegestaan op voorwaarde dat de afstand van 1,5m STEEDS gerespecteerd wordt. Gelieve ook het aantal speelpartners te beperken.


Lessen en trainingen

 • Lessen en trainingen voor kinderen tot en met 12 jaar die goedkeuring kregen van het lokaal bestuur mogen opnieuw doorgaan, zowel outdoor als indoor. Dit biedt opnieuw mogelijkheden voor de verderzetting van de winterlessen voor -13-jarigen.

 • Lessen en trainingen voor +12 jarigen mogen outdoor doorgaan. Er mag les gegeven worden aan max. 3 personen op voorwaarde dat er STEEDS 1,5m afstand gegarandeerd wordt. Indoor lessen zijn verboden voor +12 jarigen.

 • Er bestond de voorbije weken onduidelijkheid of kinderen geboren in 2008 na Nieuwjaar nog indoor mogen sporten zoals dat momenteel het geval is. Vlaams minister van Sport Ben Weyts verduidelijkte dat jonge sporters die 13 worden in 2021 indoor mogen blijven trainen en sporten tot het einde van het lopende sportseizoen.


Stages

 • Outdoor sportkampen en -stages zijn mogelijk, maar enkel voor jeugd tot 13 jaar (°2008 en later) in kampgroepen van max. 50 personen onder begeleiding van minstens één meerjarige trainer of begeleider.

 • Indoor sportkampen en -stages voor jeugd tot 13 jaar (°2008 en later) in kampgroepen van max. 50 personen zijn mogelijk mits expliciete toelating van de lokale overheid.

 • Trainers en begeleiders respecteren de regels van social distancing in de mate van het mogelijke en dragen een mondmasker.

Competitie

 • De Sunweb Kids Toer wordt verder geannuleerd tot en met 14 januari 2021

 • Tornooien voor spelers van 13 jaar of ouder worden geschrapt tot en met 14 januari 2021

 • Tornooien voor spelers jonger dan 13 jaar kunnen doorgaan onder de huidige strikte voorwaarden:

 • Kleedkamers en cafetaria blijven gesloten.

 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 begeleidende persoon van het huishouden. Deze begeleider draagt steeds een mondmasker.


Tennis Vlaanderen heeft alle Sunweb Kids Toer tornooien en Criterium tornooien automatisch geannuleerd. Organiseert jouw club een Ethias Tour tornooi met reeksen U9, U11 of U13 en wil je dit tornooi of bepaalde reeksen annuleren, meld dit dan aub via elit@tennisvlaanderen.be. Wanneer mogen we terug indoor tennissen? Voorlopig kunnen we geen goed nieuws brengen. Jullie hebben het voorbije jaar ongetwijfeld gemerkt dat we er een erezaak van maakten om jullie bij elke wijziging van de regelgeving zo snel en zo goed als mogelijk te informeren. Omdat we vanuit Tennis Vlaanderen beseften dat het voor de clubs cruciaal was om snel in te kunnen spelen op elke aanpassing. Maar… opeens werd het stil vanuit Tennis Vlaanderen. Niet omdat we niet wilden communiceren, wel omdat de uitzichtloze situatie waar we ons nu al enkele weken in bevinden onveranderd blijft. Na de sluiting van de horeca is, met uitzondering van lessen voor -13 jarigen, ook indoor tennis en padel al een tijdje niet meer toegestaan.

Jullie, clubs en spelers, stellen zich – terecht – veel vragen. Waarom is indoor tennis, als niet-contactsport op een grote oppervlakte, niet toegestaan? Wat doet Tennis Vlaanderen om de beleidsmakers ervan bewust te maken dat indoor tennis op een zeer veilige manier kan doorgaan? We geven jullie hierbij graag een stand van zaken: We hebben de voorbije weken en maanden niet stilgezeten en achter de schermen hard gewerkt. Bij Sport Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, het kabinet van de Minister van Sport, de Klankbordgroep Sport en de virologen ligt een onderbouwde vraag op tafel om de indooraccommodatie van clubs te heropenen. Recent werd dit nog via verschillende media, waaronder het VRT-journaal, VRT-radio, de Sporza-website en verschillende dagbladen extra onder de aandacht gebracht. Maar omdat de dalende besmettingscijfers opnieuw stagneren, wordt het bijzonder moeilijk om een doorbraak te forceren. Wij zijn ervan overtuigd dat individuele niet-contactsporten op grote oppervlakten op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. Op een verantwoorde manier zullen we daarvoor blijven strijden.

De grote impact en het gebrek aan perspectief is voor indoorclubs bijzonder zwaar. Om die reden bekijkt Tennis Vlaanderen zelf op welke manier concrete ondersteuning kan geboden worden. Daarnaast zal ook aan de overheid gevraagd worden om (bijkomende) maatregelen ter compensatie uit te werken. We hopen dat jullie ook in 2021 even positief en flexibel zullen blijven als het afgelopen jaar.


Dankzij een eindejaarscampagne op sociale media en via mailing eind december, zullen we onze leden warm maken om ook in 2021 massaal te blijven tennissen en/of padel te spelen op jullie club! Zoals beloofd, komen we bij jullie terug als we meer nieuws krijgen. Zorg intussen goed voor elkaar!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ballon